Coe sa stal novým prezidentom IAAF

19.08.2015 Celý región

Peking 19. augusta (TASR) - Novým prezidentom Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) sa v stredu stal Brit Sebastian Coe, ktorý vo voľbách v Pekingu zdolal jediného konkurenta Sergeja Bubku z Ukrajiny pomerom hlasov 115 ku 92.

Bývalý dvojnásobný olympijský šampión v behu na 1500 metrov prebral post po doterajšom šéfovi svetovej atletiky, osemdesiatdvaročnom Senegalčanovi Laminovi Diackovi, ktorý viedol organizáciu dlhých 16 rokov. Coe zasadne na jeho miesto po konci tohtoročných majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia od 22. do 30. augusta v Pekingu, a jeho funkčné obdobie potrvá štyri roky.

Coe je bývalý člen britskej Konzervatívnej strany a riaditeľ úspešnej londýnskej kandidatúry na usporiadanie olympijských hier v roku 2012. Pred voľbami údajne v rámci kampane precestoval až 700-tisíc kilometrov a na rozdiel od svojho jediného konkurenta sa uchádzal iba o najvyšší post a nie aj o "rezervu" v podobe viceprezidenta organizácie.

"Pre každého z nás je asi najväčšia udalosť v živote narodenie našich detí. Myslím, že toto zvolenie môžem označiť za druhú najvýznamnejšiu vec," povedal po voľbách.

Legendárny žrdkár Bubka, bývalý olympijský víťaz, svetový šampión a dlhoročný držiteľ svetového rekordu, síce neuspel v boji o šéfa IAAF, no v následnom hlasovaní obhájil svoj post viceprezidenta. Svojmu súperovi zaželal všetko dobré a aby dobre viedol "náš šport, ktorý naozaj milujeme a ktorému sme venovali svoj život."

"Viem, že atletika v budúcnosti porastie a bude silnejšia a silnejšia. Nič sa v mojom živote nezmenilo. Pokračujem v službe atletike s dôstojnosťou a veľkou vášňou tak, ako som to robil doteraz," dodal.

Päťdesiatosemročný britský funkcionár Coe pred sebou nemá ľahkú úlohu. Svetová atletika sa totiž topí v obrovskom dopingovom škandále a takmer každý týždeň vyjdú na povrch nové odhalenia.

IAAF a celá atletická komunita čelia veľkej kritike po tom, čo nemecká televízia ARD a britský Sunday Times priniesli informácie, že až tretina medailistov na olympijských hrách a na majstrovstvách sveta za posledných desať rokov mala podozrivé výsledky krvných testov. Tieto médiá sa dostali k výsledkom 12.000 vzoriek od 5000 športovcov, ktoré majú pochádzať z databázy IAAF, a dali ich preskúmať dvom antidopingovým odborníkom z Austrálie Robinovi Parisottovi a Michaelovi Ashendenovi.

Cez víkend obe médiá navyše uviedli, že IAAF zadržiavala zverejnenie prieskumu, podľa ktorého až jedna tretina najlepších atlétov pripustila, že použili zakázané techniky na zvýšenie výkonu. Prieskum robili nemeckí vedci počas MS v roku 2011. Coe požaduje vyšetrovanie všetkých obvinení a chce zriadiť nezávislý antidopingový tribunál.

Na kongrese sa zúčastnilo celkovo 211 členských federácií IAAF, chýbali iba Afganistan, Irán a Gabon, ktorý má pozastavenú činnosť.

Prehľad doterajších prezidentov IAAF
1912-1946 Sigfrid Edström (Švéd.)
1946-1976 Lord Burghley (V.Brit.)
1976-1981 Adriaan Paulen (Hol.)
1981-1999 Primo Nebiolo (Tal.)
1999-2015 Lamine Diack (Senegal)
2015- Sebastian Coe (V.Brit.)
 

Vyberte región